Tüp Bebek Tedavisinin İptal Edildiği Durumlar Nelerdir?
Tüp Bebek Tedavisinin İptal Edildiği Durumlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisini yöneten uzman hekim tarafından anne adayının yumurtalıklarında istenilen gelişim sağlanamadığında, östrojen hormon seviyesinin artışı istenilen seviyede olmadığında, rahim duvar kalınlığının yetersiz olduğu durumlarda ya da overlerin hiperstimülasyonu söz konusu olduğunda tedavi o aşamada durdurulabilir. Yumurtalıkların uyarıcı iğnelere verdiği cevabın yetersiz olduğu durumlarda tedavi iptal edilmektedir. Bu duruma özellikle yaş faktörü ile alakalı olarak anne adayının yaşı 35’ i geçtiğinde daha sık karşılaşılmaktadır.
Yeterli olmayan yumurtalık yanıtı yüzünden tüp bebek tedavisi iptal edilen hastalardan, daha sonra uygulanan farklı tedavi yöntemleri ile daha iyi yanıt alınabilmesi mümkün olabilmektedir. Ayrıca tedavinin iptal edilmesinin gerektiği durumlarda, iğne tedavisinin kesilmesi gerekecektir. Bu durumda, çatlatma iğnesi yapılmayacak ve yumurta toplama işlemi gerçekleşmeyecektir. Ancak tedavi iptali, tedavi şansının olmadığı anlamına gelmemektedir. Bir sonraki denemede önceki tedavi dönemi göz önünde bulundurularak, tedavi planının yeniden düzenlenmesini ve daha uygun bir tedavi ile gebelik şansının arttırılması sağlanabilir.
Hangi durumlarda tüp bebek tedavisi iptal edilir?
- Yumurtalar istenilen seviyeye ulaşamadığında
Yumurtalarda istenilen gelişme olmadığı için tedavi iptal edilir, yeni bir tedavi yöntemine geçilir ya da doktorun değerlendirmelerine göre tedavi tamamen sonlandırabilir.
- Yumurta toplama aşamasında, olgunlaşmamış için boş foliküllerle karşılaşma ihtimalide vardır;
Genellikle bu sorun yapılması gereken zamandan önce ya da sonra yapılan çatlatma iğnesinden kaynaklanmaktadır. Karşılaşılması istenmeyen bir durum olsa da, genellikle yaşı ilerlemiş ve yumurta üretim fonksiyonları azalmış kadınlarda ortaya çıkmaktadır.
- Boş follikül sendromu nadir olarak karşımıza çıksa da, can sıkıcı bir durumdur. Bu nedenle döllenebilecek yumurtalar olmadığı için tedavi iptal edilir.
- Menide sperm hücresinin bulunamadığı durumlarda TESE ve Mikrotese gibi cerrahi yöntemlerle de sperm hücresi bulunamazsa tedavi iptal edilir.
- Preimplantasyon genetik tanı (PGT) uygulanan ancak, normal gelişim göstermeyen embriyolar söz konusu olduğunda, transfer işlemi gerçekleştirilmeden tedavi yine iptal edilir.