Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Adet Gecikmesi
Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Adet Gecikmesi:
Tüp bebek tedavisinden sonra adet gecikmesi ve adet düzensizlikleri yaygın olarak yaşanmaktadır. Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin laboratuvar koşullarında birleştirilmesi (Döllenmesi) ve daha sonra anne adayının rahmine transfer edilmesinden ibarettir. Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması yumurtalıkların uyarılmasıdır. Yumurtalıkların uyarılması için çeşitli hormon ilaçları kullanılır. Hormon tedavisi başlandığında olası bir enfeksiyon durumuna karşı koruyucu olarak antibiyotik tedavisi de başlanır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan yoğun hormon ilaçları ve stres sebebi ile adet düzensizlikleri görülebilmektedir.
Adet gecikmesinin sebebi hastanın gebe kalmış olması alabilir. Ufak çapta leke kanamalar dahi olsa kanda gebelik testi bakılmadan tedavi ilaçları kesilmemelidir. Tüp bebek tedavisinden sonra kanda gebelik testi genellikle embriyo transferinden 12-14 gün sonra yapılmaktadır.
Tüp bebek tedavisinden sonra olası bir gebelik durumunda belirtiler nelerdir?
Tüp bebek tedavisinden sonra hasta gebe kaldığında, gebelik ile ilgili belirtiler normal gebelik durumunda olduğu gibidir. Embriyo transferinden 12-14 gün sonra kanda gebelik testi bakılmaktadır. Gebelikle ilgili hormon artışının en erken saptanabildiği dönem transferden 12 gün sonradır. 12 günden önce yapılan test sonucunun negatif çıkması gebeliğin olmadığı anlamına gelmez, mutlaka 12-14 gün sonra kanda gebelik testine bakmak gerekir. Anne adaylarının bu süreçte psikolojik olarak dinlenmesi ve sakin kalması önerilir. Aksi halde stres sebebiyle yalancı gebelik belirtileri yaşanabilmektedir. Bunun dışında 12 gün sonra yapılan gebelik testinde gebelik olduğu ortaya çıkmışsa, 2 gün sonra kanda gebelik testi tekrar edilmektedir. Kanda gebelik test değerleri normal artış sağlayan hastalarda, 1 hafta sonrasına gebelik kesesini görebilmek için ultrasonografi randevusu verilmektedir. Gebelik kesesi görüldükten 2 hafta sonra da kalp atımını izleyebilmek için randevu verilmektedir. Bu süreye kadar olabilecek gebelik belirtileri ise:
Kasık ağrısı,
Sık idrara çıkma,
Duygu durum değişlikleri,
İştahta artış,
Sabahları daha sık olan bulantılar.
Besinlerden tiksinti duymak, olarak sayılabilir.
Gebelik belirtileri her anne adayında aynı olmayabilir. Bu dönemde leke kanamalar olabilir, bu kanama embriyonun rahime tutunmasına (İmplantasyon kanaması) bağlı oluşan bir kanama olabilir. Bu yanlış bir adet gibi değerlendirilebilir. Mutlaka gününde kanda gebelik testi yapılmalıdır. Ayrıca her adet gecikmesi de gebelik olmayabilir. Stres kaynaklı adet gecikmesi de olabileceği unutulmamalıdır. Bu durumun çözümünde en iyi yöntem kanda gebelik testi bakılmasıdır
İkiz ya da çoğu gebelikte bulgular nasıldır?
İkiz ya da çoğul gebeliklerde belirtiler normal gebeliklerde olduğu gibidir. Fakat çoğul gebeliklerde genellikle gebeliğe dair belirtiler daha şiddetli yaşanmaktadır. Bulantı, kusma gibi belirtiler çoğul gebelikler için daha yoğundur.