Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlık Sebepleri Nelerdir?
Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlık Sebepleri Nelerdir?
Tekrarlaya tüp bebek tedavi başarısızlığı; iyi kalitede embriyo transferi ile yapılmış 3 klasik tüp bebek tedavi denemesinden gebelik elde edilememesi durumudur. Tüp bebek tedavisi çocuk isteyen çift için, sonucu kesin olarak bilinmeyen stresin yoğun bir şekilde yaşandığı bir süreçtir. Tekrarlayan tüp bebek tedavi başarısızlıklarında çok daha detaylı araştırma yöntemlerine başvurmak gerekmektedir. Tüm teknolojik imkanlar kullanılarak yapılan detaylı araştırmanın yanı sıra, tedavi stratejisinde de değişiklik yapmak gerekmektedir.
Tekrarlayan tüp bebek tedavi başarısızlıklarının sebepleri nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde başarısızlık yaşayan çiftler yeni bir tedavi yapılmadan önce detaylı bir şekilde tüm teknolojik olanaklardan yararlanılarak araştırılmaları gerekmektedir. İnsan, aslında üreme kabiliyeti çok yüksek olan bir varlık değildir, insan üreme sistemi oldukça karmaşık yapısal ve hormonal sisteme sahiptir.
Tekraralayan tüp bebek tedavi başarısızlıklarında
1. Öncelikte ki sebepler:
- Transfer edilen embriyonun iyi kalitede olmaması,
- Anne adayının yaşının ilerlemiş olmasına bağlı yumurtalık kapasite düşüklüğü,
- Hastaya en uygun tedavi yönteminin belirlenememiş olması,
- Uygun embriyoloji labaratuar koşullarına sahip olmama durumu,
- Kalitesiz spermlerle işlem yapılıyor olması (Elde edilen spermlerin genetik ve yapısal problemleri) sayılabilir.
2. Öncelikte ki sebepler:
- Rahimde yapısal problem olması,
- Myom,
- Endometrial polip (Rahim içi polip),
- Geçirilmiş infeksiyon ya da küretajlar sonrasında rahim içinde uygun koşulların olmaması (Rahim içi yapışıklıklar),
- Embriyo transferini zorlaştıran rahim ağzı kanalı yapısal bozuklukları ve farklılıkları sayılabilir.
3. Öncelikte ki sebepler:
- Çikolata kistleri ve endometriozis problemleri
- Tüplerde problemlere neden olan geçirilmiş enfeksiyonlar ve yapışıklıklar,
- Tüplerin tıkanması ve şişmesi (İçi sıvı dolu tüp, hidrosalpinks, hidrotuba). Sayılabilir. Tıkalı ve şişmiş tüp durumunda (Hidrosalpinks, hidrotuba) hastaya tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce mutlaka ameliyat uygulanması gerekir. Tercihen de laparoskopik yöntemle ameliyat yapılması daha uygun olur.
Tekrarlayan tüp bebek tedavi başarısızlıklarında neler yapılmalıdır?
Tekrarlayan tüp bebek tedavi başarısızlığı durumunda maddi imkanlar elverdiği sürece, teknolojiden de yaralanarak sorunun kaynağına inmek gerekmektedir. Her iki eşten genetik inceleme, immünolojik araştırma dahil gerekli tetkikleri yapmak gerekmektedir. Eşlerden herhangi birinde genetik bir problem saptandığında PGD (Pre-implantasyon Genetik Tanı, embriyo biyopsisi) yapılarak genetik olarak sağlıklı embriyo seçimi yapıp, ardından embriyo transferi uygulanmalıdır. Genetik olarak taranarak seçilmiş embriyolarla tedaviyi yapmak gebelik şansını ciddi ölçüde arttırmaktadır.
Rahim içi ve tüplerde ki problemlerin saptanması ve aynı seansta çözümü için histeroskopi ve laparoskopi uygulamak gerekebilir. Bu cerrahi girişimlerle esas problemler giderildikten sonra yapılacak tüp bebek tedavisinde başarı şansı artmaktadır
Tüp bebek tedavisi çiftler açısından oldukça stres içeren bir tedavi yöntemidir. Tekrarlayan başarısızlıklarda çiftler hayal kırıklığı ve umutsuzluk yaşar. Bu süreçte en çok da anne adayları etkilenmektedirler. Baba adayının bu dönmede eşine destek olması oldukça önemlidir. Ayrıca anne adayının psikolojik destek alması da tedavi şansını olumlu yönde etkiler.