WhatsApp Destek

Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Hamilelik

Paylaş

Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Hamilelik:

Tüp tedavisi sonrasında elde edilen gebeliğin normal bir gebelikten farkı yoktur, sadece gebeliğin elde edilişinde yardımla üreme teknikleri kullanılmıştır. Tüp bebek tedavisi de, en gelişmiş yardımla üreme tekniğidir. Hamilelik belirtileri aynı normal yollardan elde edilen hamilelik gibidir. Gebelik takip süreci ve doğum şekli de benzerdir. Hamilelik tüp bebek tedavisi ile elde edildiği zaman gebeliğin işleyişinde herhangi bir farklılık olmaz.

Tüp bebek tedavisi uygulandıktan sonra hamilelik ne zaman tespit edilir?

Tüp bebek tedavisi uygulandıktan sonra normal gebelikte olduğu gibi benzer belirtiler ortaya çıkar. Embriyo transferinden 12-14 gün sonra gebeliğin olup olmadığını anlamak için kanda gebelik testi (B-hCG) bakılır. Test sonucunun pozitif çıkması tedavinin başarılı olduğu anlamına gelir. Test sonucu kesin bir şekilde anne adayının hamile olup olmadığını ortaya koyar. Anne adayının test sonucu pozitif çıksa bile, bu pozitiflik gebeliğin kesin olarak devam edeceği anlamına gelmez. İlk kanda gebelik testinden yaklaşık 48 saat sonra ikinci test yapılır. Bu ikinci testte, sağlıklı ilerleyen gebelikte değer ikiye katlanır. Bazı hastalarda 2. Testte değer azalabilir. Bu gibi test değerinin düştüğü durumlara biyokimyasal gebelik denilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi sonrasında hamilelikte İlk görülen belirtiler nelerdir?

  • Anne adayının göğüslerinde genellikle hassasiyet olur. Bu hassasiyet, kıyafet değiştirirken belirgin olarak hissedilir.
  • Göğüste bulunan damarlarda belirginleşme dikkat çeker.
  • Vajinal akıntıda artış olur.
  • Halsizlik, baş dönmesi, bulantı, bazı gıdalardan tiksinme hissi hamilelik belirtilerinin arasında yer alır.

Tüp bebek tedavisinden sonra meydana gelen bulantı ve kusmalar:

Tüp bebek tedavisi ile gebe kalan anne adaylarında özellikle sabah saatlerinde belirgin olmak üzere bulantı ve kusmalar dikkat çeker. Bu bulantı ve kusmalar normal gebeliklerde de izlenebilir.

Hamilelik döneminin ilk 3 ayı, anne adaylarının en çok bulantı hissettikleri ve kustukları dönemdir. Hamilelikte,kasık bölgesinde tıpkı adet sancısı gibi ağrılar da olabilir.

Hamilelikle ilgili diğer belirtiler nelerdir?

  1. Yüz bölgesinde meydana gelen lekeler ve akneler de,
  2. Kasıklarda ortaya çıkan ağrıların da,
  3. Sık aralıklar ile idrara çıkma ihtiyacı
  4. İdrar yapma esnasında yanma hissi yaşanması,
  5. Ruh hallerinde değişiklikler, aşırı duygusallık, sebepsiz ağlama isteği, kolay sinirlenebilme,
  6. Kabızlık,

Hamileliğin ilk 3 aylık dönemi oldukça hassas bir dönemdir. Daha fazla dikkat edilmesi gerekir:

Tüp bebek yöntemi ile elde edilen gebeliklerde; çoğul gebelik, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve erken doğum açısından olası risk, normal gebelere göre daha yüksektir. Tüp bebek tedavisi ile gebe kalan kadınlarda hamileliğin bu ilk 3 aylık dönemi daha sıkı takip gerektiren, yüksek riskli bir dönemdir. Bu ilk 3 aylık riskli dönemde, ani hareketlerden kaçınılmalı, ağır eşya kaldırılmamalı ve mümkün olduğunca yoğun stres içeren ortamlardan uzak durulmalıdır. Bu 3 aylık dönemin atlatılması ile beraber, doktoru tarafından herhangi bir sakıncalı durum görülmemesi halinde, günlük aktivitelere kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Hamilelik döneminde su tüketimi arttırılmalıdır

Hamilelik döneminde özellikle su tüketimi arttırılmalı ve günde ortalama 2-3 litre su içilmelidir. Diğer içeceklerle alınan sıvılar yeterli gelmeyebilir.

Dengeli beslenme

Kişiye özel beslenme programı hazırlanmalıdır, lüzumu halinde bir diyet uzmanından gebelikte beslenme ile ilgili destek alınabilir. Adaylara verilen beslenme programına uyulması halinde, hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanabilir. Hamilelik dönemi içerisinde kalsiyum, protein, mineral ve omega 3 bakımından zengin besinlerin tüketilmesi, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ya da kepekli ekmeğin yenmesi, kafeinli içeceklerden de uzak durulması önemlidir.

Hamilelik döneminde alkol ve sigara:

Tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay öncesinden sigara ve alkolün bırakılması gerekir. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi ile hamilelik elde edildikten sonra da bu ürünlerin kullanılmaması, hatta bu tür ortamlarda da bulunulmaması da gerekmektedir. Bu maddeler hamilelik dönemi içerisinde de kullanılmaya devam edilirse, düşük riskinde artışa neden olur. Bu maddelerin kullanımı halinde anne karnında ki bebekte gelişme geriliği olabilir.




KVKK
KVKK QR Kod