WhatsApp Destek

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Yapılması Gereken Ön İnceleme ve Testler Nelerdir?

Paylaş

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Yapılması Gereken Ön İnceleme ve Testler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi en basit anlatımı ile; anne adayına yumurta geliştirici ilaçlar verilerek geliştirilen yumurtanın vücut dış ortamına alınarak, laboratuvar ortamında sperm hücresi ile döllenmesinin sağlanması ve gelişen embriyonun belirli bir takip sürecinden sonra anne rahmine transfer edilmesinden ibarettir.

Tüp Bebek Öncesi Anne Adayına Yapılacak İncelemeler nelerdir?

Tüp bebek tedavi süreci ilk görüşme ile başlar. Görüşmede anne ve baba adayının birlikte müracaat etmesini önermekteyiz. Önce her iki çiftin detaylı bir tıbbi öyküsü, çocuk isteği süresi öğrenilir. Hastalarımıza görüşme için müracaat ederken daha önceden yapılmış test, tedavi evrakları, ameliyat raporları, var ise eski rahim filmleri, erkeğin var ise sperm test sonuçları, daha öncede tüp bebek tedavisi ya da herhangi bir tedavi uygulanmış ise, bu bilgi ve dokümanları gelirken kendileri ile getirmelerini önermekteyiz. Erkeğin yakın zamanda yapılmış sperm test sonucu yoksa görüşme için gelirken önceden 3 gün kadar cinsel perhiz ile gelmelerini öneriyoruz. Daha önce tüp bebek tedavisi uygulanmış olan hastaların; daha önce ki tedavilerine ait ilaç tedavi protokolleri, ilaç dozları, çıkan yumurta sayısı, gelişen embriyo sayı ve kalitesi ile ilgili dokümanları getirmeleri uygun olacak. Bu eski tedavi verileri bir sonraki uygulanacak tedavide mutlak surette yol gösterici ve faydalı olacaktır.

İlk görüşmede bayana jinekolojik muayene ve transvajinal ultrasonografi (Vajinal yoldan ultrasonografi) incelemesi yapılır. Böylelikle kadın üreme organlarının yapısal özellikleri, yumurtalıkların kapasite değerlendirmesi, kadın üreme organlarında anomali olup olmadığı, myom, yumurtalık kisti, çikolata kisti,  polip, rahim içi yapışıklıklar olup olmadığı değerlendirilebilmektedir. Adetin 2-3 günü hormon testleri (FSH; LH; E-2, Prolaktin, TSH, Serbest T-4, AMH) yapılmaktadır. Eğer yoksa ilaçlı rahim filmi için adet bitim dönemine planlama yapılmaktadır.  Eğer rahim filmi çekilecekse adet bitiminden sonraki ilk 7 gün film çekimi için en uygum dönemdir. Rahim filmi çekilecek hastaların adet bitiminden sonra cinsel ilişkiye girmemeleri önerilmektedir.

İlk değerlendirme ve muayene de bayanda kist, çikolata kisti, myom, polip, yapısal anomali gibi üreme organlarında problemler var ise tüp bebek tedavisi öncesi bu problemler giderilir. Bu problemlerin giderilmesini müteakip tüp bebek doktorunuzun uygun gördüğü iyileşme sürecinden sonra esas tüp bebek tedavisi başlar.

Rahim filminde problem saptanan hastalarda; myom polip gibi problemler histeroskopik cerrahi ile giderilir. Tüplerde sıvı birikimi (Hidrosalpinks) gibi problemler laparoskopik cerrahi yöntem ile giderilir.

Rahimde myom, polip, rahim içi yapışıklık, rahimde yapısal anormallikler,  tüplerde sıvı birikimi gibi durumlar tedavi edilmediklerinde tüp bebek tedavisinde gebelik şansını azaltan faktörlerdir. Her myom ve her kist tüp bebek öncesi ameliyatla temizlenecek diye bir kural yoktur. Kist ya da myomların büyüklüğüne, üreme organı yapısal anomalisinin üreme fonksiyonuna ve gebeliği taşıma kapasitesinde sıkıntı oluşturma ihtimaline göre ameliyat kararı verilebilir de, ameliyata gerek duyulmaya bilir de. Bu konu hakkında tüp bebek doktorunuz sizi zaten detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.

 

Tüp Bebek Öncesi Baba Adaylarına Yapılacak İncelemeler:

Baba adaylarında yapılacak ilk ve en basit inceleme sperm testidir. Tercihen sperm test incelemesinin (Spermiogram, Semen analizi, Meni testi), özel sperm numune verme odası ve androloji laboratuvarı olan tüp bebek merkezlerinde yapılması önerilir. Sperm testinde sperm sayısı, sperm hareketliliği, sperm kalitesi ( Şekil biçim bozuklukları, Morfoloji) incelemesi yapılır. Belirtilen kriterlerde problem yoksa tüp bebek tedavisine de engel durum yoktur. Tüp bebek tedavisi için canlı sperm hücresi olası yeterlidir.

Sperm testinde hiç sperm hücresi yoksa; öncelikli olarak kısırlık konusunda tecrübeli üroloji uzmanının hastayı değerlendirmesi sağlanır, erkekten çeşitli genetik testler (Periferik kanda karyotip tayini, Y kromozom mikrodelesyon testi), hormon testleri (FSH, LH, TSH, Serbest T-4, Prolaktin, Testesteron), testis ultrasonografi incelemesi istenebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Kadınlardan İstenen Testler:

Adetin 2 yada 3. Günü üreme hormon testi (FSH; LH; E-2, Prolaktin, TSH, Serbest T-4, AMH testi)

Kan sayımı,

Açlık kan şekeri,

Karaciğer fonksiyon testleri,

Kan pıhtılaşma testleri (Koagülasyon testleri)

VDRL,

HBsAg, Anti HIV, Anti HCV gibi bulaşıcı hastalık testleri

Kan brubu,

Düşüğe ve embriyoda anomaliye sebep olabilecek bulaşıcı hastalıklarla ilgili tarama testleri (Toxoplazma, Rubella yani kızamıkçık testi)

Özellikli hastalarda, genetik testler (Periferik kanda karyotip tayini) ya da kan pıhtılaşma problemi olan, tekrarlayan düşükleri olan hastalarda kan pıhtılaşması ile ilgili genetik ve otoimmünite testleri istenebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Erkeklerde İstenen Testler:

Sperm testi,

HBsAg, Anti HIV, Anti HCV gibi bulaşıcı hastalık testleri

Özellikli hastalarda çeşitli genetik testler (Periferik kanda karyotip tayini, Y kromozom mikrodelesyon testi), hormon testleri (FSH, LH, TSH, Serbest T-4, Prolaktin, Testesteron), testis ultrasonografi incelemesi istenebilir.




KVKK
KVKK QR Kod