Tüp Bebek Tedavilerinde Rahim Filminin Önemi
Tüp Bebek Tedavisinde İlaçlı Rahim Filminin ( HSG=Histerosalpingografi ) Önemi ve Uygulama Şekli:
Halk arasında ilaçlı rahim filmi ya da ilaçlı film olarak bilinmektedir. X ışınları ve radyoopak bir sıvı kullanılarak uygulanan bir incelemedir. Özet olarak rahim ve tüplerin görüntülenmesini sağlayan, yaklaşık 50 yıldır tüm dünyada uygulanan bir incelemedir.
İlaçlı Rahim Filmi Nasıl Çekilir:
Rahim filmi hiç anestezi uygulanmadan çekilebildiği gibi kısa süreli anestezi verilerek çekilebilmektedir. Anestezili çekimleri hasta konforu sağlaması ve işlem esnasında ağrıya bağlı gelişen tüplerde kasılmayı önlemesi (tubal spazm) açısından daha kıymetlidir. Anestezili çekimlerde hastaların 6-8 saatlik açlık süresinde sonra film için gelmeleri gerekmektedir.
İlaçlı rahim filmi; bir katater yardımı ile rahim ağzında radyoopak bir sıvı verilerek çekilmektedir. Radyo opak madde sırası ile önce rahim iç boşluğunu, ardından tüpleri doldurur ve daha sonra da tüplerin fimbrial uç kısımlarından karın içine dağılır. Rahim iç boşluğu, tüplerin yapısı ve açık olup olmama durumu hakkında çok kıymetli bilgiler verir. Rahim iç yapısı ve tüplerde problem varsa tüp bebek tedavisi öncesi bu problemlerin giderilmesi için oldukça önemlidir.
Rahim filmi;
-Rahim iç yapısında olası polipler, myomlar, geçirilmiş cerrahi işlemlere ve enfeksiyonlara bağlı yapışıklıklar (İntrauterin sineşi), yapısal doğum anomalileri tanısına olanak sağlar.
-Tüplerde ki tıkanıklıklar (Tubal obstrüksiyon) ve tüplerde sıvı birikimi (Hidrosalpinks) tanısını mümkün kılar.
İlaçlı Rahim Filminin Avantajları nelerdir?
Rahim filmi tüm kısırlık araştırmalarında sıklıkla yapılan bir incelemedir. En önemli özelliklerinde birisi de tedavi edici özelliğidir. Tüplerde ki küçük yapışıklıkların rahim filmi çekimi esnasında açılmasına bağlı film çekimi sonrasında kendiliğinden gebelik oranlarında ilk 6 ayda belirgin artış saptanır.
İlaçlı Rahim Filmi Ne Zaman Çekilmelidir?
Rahim filmi düzenli adet olan anne adayında adet sonraki ilk günde çekilmelidir. Adet düzensizliği ve gebelik şüphesi olan hastalarda, tıbbi durumu netleşene kadar rahim filmi çekimi ertelenmelidir. Adet döneminde ilaçlı rahim filmi hastada endometriozis ve enfeksiyon riskini arttırır. Adet döneminde rahim filmi çekilmesi tıbben sakıncalıdır.
Tüp bebek tedavisinden önce rahim filmi çekilir mi?
Tüp bebek tedavisinden önce rahim filmi çekilmesi önemlidir. Rahim filmi sayesinde sorunlar tespit edilebilir ve kısırlık tedavi yöntemleri doğru ve sağlıklı şekilde planlanabilir. Hastalık ya da sorunlara bağlı olarak tedavi sağlanabilir. Şayet kadın 1 sene önce rahim filmi çektirmiş ise, yenisinin çekilmesine gerek yoktur. Ancak rahim filminin üzerinden 3 ya da 5 sene geçmiş ise yeni bir rahim
Rahim Filminde Problem Çıktığında Ne yapılmalıdır?
Rahim içinde polip, myom, yapışıklık (sineşi ) ve doğumsal rahim anomalisi saptanan hastalarda tüp bebek tedavisi öncesinde Histeroskopik Cerrahi uygulanması gerekebilir.
Tüplerde tıkanıklık ve sıvı birikimi (Hidrosalpinks) olan hastalarda tüp bebek tedavisi öncesinde Laparoskopik Cerrahi gerekebilir.