WhatsApp Destek

Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Uygulanan İşlemlerde Ağrı Hisseder miyim?

Paylaş

Tüp Bebek Tedavi Sürecinde, Uygulanan İşlemlerde Ağrı Hisseder miyim?

Tüp bebek tedavisi, normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan yardımcı bir üreme yöntemidir. Tüp bebek tedavisi belirli aşamalardan oluşur. Tedavi öncesi bir takım tetkikler yapıldıktan sonra, uygulanacak olan ilk işlem yumurtalıkların ilaçlarla uyarılmasıdır. Bunun için hormon ilaçları kullanılarak çok sayıda yumurtanın gelişmesi sağlanır. Bu ilaçların anne adayına ileriye yönelik yan etkileri yoktur. Ama yumurtalıkların fazla uyarılması durumunda; vücutta su toplanması meydana gelerek, kilo artışına, nefes darlığına, karında şişkinliğe neden olabilmektedir. Karında su toplanması durumunda (OHSS) gerekli görüldüğünde bu sıvı vajinal ultrasonografi eşliğinde, vajinal yoldan boşaltılarak hastanın rahatlaması sağlanabilmektedir. Embriyo transferi sonrasında da hastanın doktoru ile görüşmeye devam etmesinde, gerektiğinde şikayetlerini belirtmesinde yarar vardır.

Yumurta toplama işlemi ne zaman gerçekleştirilir? Ağrı Hisseder miyim?

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar uyarıldıktan sonra vajinal ultrasonografi yardımıyla yumurtalıklardan follikül (Yumurtalıkta, içi sıvı dolu kesecikler) gelişimi takip edilir. Folliküller belli bir büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi uygulanır ve yumurta toplama (OPU) işlemi için planlama yapılır. Yumurta toplama işlemi tüp bebek ünitesi içinde yer alan özel ameliyathanede  lokal anestezi altında yapılabildiği gibi, kısa süreli genel anestezi ile yapılabilmektedir. Yumurta toplama işlemi ile özel bir iğne yardımıyla alınan yumurtalar steril tüplerle laboratuvar ortamına alınır. Bu işlem alanında uzman doktor tarafından yapıldığında sıklıkla herhangi bir problem gelişmez. Yalnız işlem sonrası hafif bir ağrı görülebilir, uygulanan ağrı kesici ilaçlarla da bu önlenebilmektedir. Aşırı olmayan bu ağrılarda doktorun önereceği bir ağrı kesici kullanılabilir.

Anestezi gerekli midir?

Tüp bebekte yumurta toplama işlemi esnasında, lokal ya da genel anestezi uygulanmazsa ciddi ağrı hissi oluşturabilen bir uygulamadır. Tüp bebeğin ilk uygulanmaya başlandığı yıllarda anestezi yapılmadan yumurta toplama işlemi yapılıyordu. Bu durum anne adayına çok acı vermesi ve bu işlemlerden annelerin korkmalarından dolayı, hasta konforu ve işlem başarısını artırmak için artık anestezi uygulamaktayız. Hastanın rahat bir süreç geçirmesi ve stresten uzaklaşması sağlanır.

Toplanan yumurtalara hangi işlemler uygulanır?

Tüp bebek uygulanırken toplanan yumurtalar ve eşten alınan sperm hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilip, embriyo gelişimi sağlanır. Yumurta toplama işleminden 2, 3 ya da 5 gün sonra geliştirilen embriyolar özel embriyo transfer katateri kullanılarak anne rahmine yerleştirilir (Embriyo transferi). Embriyo transfer işlemi anne adayına acı ve zarar veren bir işlem değildir. İşlemden sonrada hormon ilaçları kullanılmaya devam edilir. Kullanılan hormon ilaçlarının da anne adayına bir acı veren bir yan etkisi yoktur. Sadece anne adayının vücudunda su toplamaya neden olduğu için kilo artışına (Ödem) neden olabilmektedir.

Tüp bebek uygulaması çok fazla ağrı hissi yaratmayan, sıklıkla herhangi bir yan etkisi bulunmayan bir tedavi yöntemidir. Bu süreçte psikolojik destek almakta yarar vardır. Bazen eşleri yıpratabilen bir süreçtir. Tüp bebek tedavisi uygulanan anne adayı bu tedavi esnasında biraz yıpranabilir ve hafif ağrılar hissedebilir, fakat sonuç pozitif olduğu takdirde anne adayı çektiği tüm sıkıntıları unutur.




KVKK
KVKK QR Kod