Tüp Bebek Sürecinde Baba Adayının Fonksiyonu
Tüp Bebek Sürecinde Baba Adayının Fonksiyonu:
Tüp bebek tedavisine baba adayının katkısından kısaca bahsedecek olursak; yumurta toplama günü meni örneği vermek ve tüm tedavi sürecinde eşine ruhsal olarak destek olmaktan ibarettir. İstisnai bir durum olan azospermide (Meni örneğinde hiç sperm hücresi olmadığı durum) tedaviye başlamadan önce ya da yumurta toplama günü erkeğin de ameliyat olması gerekebilmektedir. Bu istisnai ameliyatlar TESE, Mikrotese, TESA… gibi cerrahi yöntemle sperm elde edilmesi gereken durumlardır. Yine sperm sayısının ileri derecede az olduğu bazı durumlarda ya da azospermide tedavi öncesi dönemde erkeğin de birkaç ay ilaç kullandığı durumlar olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinin en önemli şartı, anne adayının sağlıklı olmasıdır. Tüp bebek tedavisinde işlemlerin çoğunluğu anne adayının üzerinde olmaktadır. Anne adayı beslenmesine ve sağlığına çok dikkat etmelidir. Özellikle tedavi sırasında vücuduna aldığı her çeşit besine özen göstermeli, psikolojik açıdan da sağlıklı olmaya dikkat etmelidir.
Tüp bebek tedavisinde, bebek sahibi olmak isteyen çiftlere çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Özellikle kadına yumurtalıkların uyarılması aşamasında çeşitli ilaçlar verilir, hormon tedavisi uygulanır. Bu aşamalarda kadında hormon artışına bağlı olarak stres ve duygulanım farklılıkları oluşmakta, psikolojik değişimler yaşanmaktadır. Bu yüzden baba adayının tedavide eşine destek olması, her türlü fiziksel ve ruhsal sıkıntılarını rahatlatmaya çalışmalıdır. Baba adayı, eşini mümkün olduğunca stresten uzak tutmalıdır.
Baba Adayları Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Etmelidir?
Tüp bebek tedavisi oldukça hassas bir süreci kapsamaktadır. Umursamaz ve kaygısız tavırları olan baba adayları sürecin başarısını daha olumsuz yönde etkileyebilir. O güne kadar çocuk sahibi olamamış olan çiftlerde baba adayı tüp bebek tedavisini yaptırmaya karar verdiği andan itibaren, daha tahammüllü olmalı ve eşine karşı daha özenli davranmalıdır.
Baba adayları aynı eşleri gibi, bu tedaviye başlarken stresli bir sürece hazırlıklı olmalıdır. Bu dönemde baba adayının tedavi süresince daha bilinçli olması sayesinde huzurlu, sakin ve eğlenceli bir havada geçebilir. Uygulanan tedavi sırasında anne adayının rahat etmesi, huzurlu olması ilk önce eşinin çabalarıyla sağlanacaktır. Baba adayı eşinde olan ruhsal değişimlerin bu süreçteki hormonal değişime bağlı olduğunu düşünmeli ve buna göre hareket etmeli, bu sayede eşine en büyük desteği vermelidir. Bu tedavi sürecini normal yaşamlarındaki bir dönem gibi görmemeleri gerekir. Bu yüzden baba adayları stresli olabilecek bir dönemin geçeceğini düşünerek, buna uygun şekilde hazırlanmalıdır. Tüp bebek tedavisine başlamak ve çocuk sahibi olmayı istemek, sadece kadına ait olan, onun tarafından verilen bir karar değildir.
Tedavi uygulanırken bunun maliyeti yönünden sıkıntıları olacak olan baba adayı, öncelikle buna hazırlıklı olmalıdır. Kendi açısından hazırlıklarını yapmalıdır. Maddi açıdan uygun olacağı bir dönemde tüp bebek tedavisine başlama kararını almalıdır. Çünkü yardımcı üreme yöntemi olarak, tüp bebek tedavisi en masraflı olan üreme yöntemidir. Bu masrafların altında ezilip, anne adayının tedavi sırasında ruhsal durumunun bozulmasına neden olmamalıdır. Bu uygulanan tedavinin başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tedavi döneminde eşlerin birbirine destek olması tedavi başarı şansını olumlu yönde etkilemektedir.
Baba adayları tedaviden önce neler yapmalıdır?
Baba adayı tüp bebek tedavisine başlamadan önceki iki aylık dönemde ateşli bir hastalık geçirdiyse, bunu tedaviyi uygulayacak doktorla paylaşmalıdır. Bu durum ateşli hastalıkları geçiren erkeklerde sperm sayı, hareketliliği ve kalitesi olumsuz etkilenebilmektedir.Bu sebeple de tüp bebek tedavisinin olumsuz olarak etkilemesine neden olabilmektedir. Bunun dışında baba adayının cinsel organında oluşmuş iltihap ve infeksiyon gibi rahatsızlıklar da doktorla paylaşılmalıdır. Cinsel organda bulunan özellikle uçuk gibi sorunlardan kaynaklanan infeksiyonun olması halinde, bunun doktora aktarılması gerekir.
Baba adaylarının tüp bebek tedavisine başlamadan önce ağır egzersizlerden kaçınması ve ağır sporlar yapmaması gerekir. Bu tür ağır aktiviteler en az üç ay öncesinden kesilmeli ve tedavinin başarısına katkı sağlanmalıdır. Bu süreçte kıyafetlerine kadar dikkatli olmaları gerekir. Bu süreçte sıkı iç çamaşırları giymekten kaçınmaları gerekir. Bunun yanında alkol ve sigara kullanma alışkanlıkları varsa, tedaviye başlamadan en az üç ay önce bu tür alışkanlıkların bırakılması gerekir. Hastalıkları için düzenli olarak kullandığı ilaçlar hakkında doktora gerekli bilgiyi vermeleri gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin başlama zamanı belirlendiğinde, bu süre başlamadan evvel üç gün süreyle cinsel ilişkiye girmemeleri gerekir. Bunun yanında baba adayları uygulamadan sonra da 10 gün boyunca cinsel ilişkiye girmemelidir. Bunun dışında tedaviden önce üç ay boyunca kaplıca, hamam ve sauna gibi sıcak ortamların içinde bulunmamaları gerekir. Bu sıcaklıktaki yerlerde bulunmak, erkeğin sperm fonksiyonlarını olumsuz olarak etkileyebilir. Bu zorlu süreçte baba adayları da yapması gereken tüm hazırlıkları yapmalı, bundan sonra eşine manevi olarak destek olmalıdır.
Tüp bebek tedavisinde stresle mücadele etmede baba adayının rolü nedir?
Tedavi sürecinde anne adayı kadar olmasa da, erkeklerde burada belli oranda stres yaşarlar. Eşler bu yüzden gerektiği takdirde bu konuda bir uzmandan yardım almalı ve birbirlerine destek olmalıdır. Bu aşamada en büyük görev baba adayına düşmektedir. Kadın tedavide zaten aldığı ilaçlar ve yapılan işlemler yüzünden stresi istemese bile yaşar. Anne adayının destek alacağı ilk kişi eşi yani baba adayıdır. Embriyo transferinin yapılmasından sonra, gebeliğin oluştuğunun tespit edilmesi için yaklaşık olarak 12-14 gün beklenir. Bu sürenin sonunda anne adayına gebeliği tespit etmek için, bir kan testi uygulanır. Bu süre içinde bile, anne adayının rahat ettirilmesi, psikolojik açıdan huzurlu olması için en önemli görev baba adaylarına düşmektedir. Anne adayında oluşan stresi azaltabilmek için yapılması gerekenler;
- Stresi azaltmak için çiftler birbirine karşı anlayışlı yaklaşmalı ve alacakları tüm kararlarda uyumlu olmalıdır.
- Anne adaylarının rahatlamasına yardımcı olacak yoga ve meditasyon çalışmaları yapılabilir.
- Stresle baş edebilmek için, çiftler ihtiyaç halinde bir psikologdan destek alabilirler
- Anne adayının gebeliğin belirlenmesi için geçecek bu bekleme sürecinde huzur içinde olması, sakin bir süreç geçirmesi için, bu zaman içinde kafeinli içeceklerden uzak durması ve kendine uygun olacak hafif egzersizler yapması gerekir. Bu açıdan kendisine eşinden yani baba adayından daha yakın birisi olmadığından, erkeğin eşine gereken desteği sağlaması gerekir.
- Stresle baş edebilmek için akupunktur uygulanması, alternatif yöntemlerden biridir.
Tüp bebek yöntemi çiftlerin hem maddi olarak, hem de manevi açıdan hazırlıklı olmasını gerektirir. Çiftlerde kadının daha aktif olarak tedavinin içinde yer alması nedeniyle, baba adayı bu tedavide pasif olarak görev alsa da, aslında önemli bir görev üstlenmiştir. Baba adayı tedavi sürecinde destekleyici rolünü sonuna kadar istikrarlı bir şekilde devam ettirmelidir. Baba adayı, koşullar ne olursa olsun eşinin yanında olduğunu hissettirmeli ve eşinin bu süreçte yaşayacağı stresi azaltmalıdır.
Tüp bebek tedavisinde erkeğin etkisi nedir?
- Tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerde eşlerin birbirine vereceği destek tedavinin sonucuna olumlu etki sağladığı gibi, baba adayının eşine gereken desteği sağlamaması tedavi sonucunu olumsuz olarak etkileyebilir.
- Tüp bebek tedavisinde, sürecin en zorlu ve cerrahi işlem gerektiren kısmını anne adayı yaşar. Baba adayı eşinin stres seviyesini azaltmayı amaç edinmelidir.
- Bebek sahibi olamamış çiftlerde sorunun hangi eşten kaynaklanması tüp bebek tedavisinde önemli değildir. Tedavide her koşulda yapılan müdahaleler anne adayına yapılır. Bu nedenle baba adayının bu konuda daha hassas davranması ve eşine manevi yönden destek vermesi önemlidir.