WhatsApp Destek

Sperm Testi Meni testi Spermiogram

Paylaş

Sperm Testi (Meni testi, Spermiogram):

Yaklaşık 1 yıllık korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan erkekleri araştırıken yapılması gereken ilk ve en önemli test sperm testidir (Spermiogram). Sperm testinde sayı ve hareketlilik kadar sperm kalitesi de (Morfoloji) çocuk sahibi olmak için çok önemlidir. Sperm testinde farklı zamanlarda,  farklı sonuçlar çıkabilir. En ideali en az 15 gün ara ile 2 farklı sperm testini birlikte değerlendirmektir.

Spermiogram için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği normal değerler şöyledir :

En az iki kez yapılan spermiogram analizinde

Hacim: 2 – 4 ml

Ph : > 7.2

Sperm sayısı (konsantrasyon): > 15 milyon /mililitre

Hareket (motilite): ≥ % 40

Progresif Hareket: > %30

Morfoloji (normal yapı) Kruger: ≥ %4

Canlılık: > %75

Lökosit: < 1,000,000/ml

 

Erkek İnfertilitesinde İleri Tetkik ve Konsültasyonlar :

Erkek infertilitesinin sebeplerini araştırmak amacı ile üroloji uzmanından konsültasyon istenmektedir. Erkekte varikosel, inmemiş testis v.b. sorunlar varsa bunların araştırılması ve düzeltilmesi gerekebilir.

Erkek infertilitesinin nedeninin araştırılmasi için bazı kan testleri yapılmaktadır.

  • Foliküler stimülan hormon ( FSH )
  • Luteinizan hormon ( LH )
  • Testosteron ( T )
  • Prolaktin (PRL)

İleri tetkik aşamalarında genetik faktör düşünülen erkeklere ayrıca aşağıdaki tetkikler yapılmaktadır:

  • Karyotip analizi
  • Y Kromozomu mikrodelesyon testi
  • DNA fragmantasyon (TUNEL, SCSA) testleri

 

Erkek Kısırlığında Tedavi:

Erkek faktörüne bağlı kısırlık olgularında ilaç tedavisi sadece hormon bozuklukları olan vakalar için söz konusudur (Hipogonadotropik Hipogonadizm). Bu kısıtlı gurup dışında kalan bozukluklarda günümüzde tanımlanmış herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Bu nedenle çeşitli sperm bozuklukları (özellikle morfoloji) için kullanılan ilaçların etkisi olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba yol açmaktadır.

Hafif sperm anormalliklerinde kadına yumurta geliştirici tedavi (Ovulasyon İndüksiyonu) ile birlikte aşılama yapılabilir. Aşılama tedavisi en fazla 2-3 kez denenmelidir. Bu denemelerde başarı elde edilemezse tüp bebek tedavisine geçilmelidir.

Eğer hastaya “Azospermi” tanısı konulmuşsa yani meni örneğinde hiç sperm hücresi yok ise epididim veya testislerinden biyopsi veya aspirasyon ile sperm hücresi elde edilmesi yöntemi uygulanır. Azospermi testislerde sperm üretimi ile ilgili ya da tıkanık sonucu üretilen sperm hücrelerinin meniye karışamaması nedeni ile meydana gelebilir. Tıkanıklık nedeni ile TESE veya TESA uygulanan hastaların yaklaşık %80 inde sperm bulunabilirken, bu oran testislerde sperm üretimi ile ilgili problem olması durumunda %40’lara kadar düşmektedir.




KVKK
KVKK QR Kod