Laparoskopik Miyomektomi - Kapalı Miyom Ameliyatı İzsiz Miyom Ameliyatı
Laparoskopik Miyomektomi Nedir?
Kadınlarda genellikle 35 yaş sonrasında ortaya çıkan rahmin kas dokusundan kaynaklanan çoğu zaman iyi huylu tümöral kitlelere “miyom “ denmektedir. Miyomlar her kadında olmayabilir. Kadınların yaklaşık 1/3’ ünde (yaklaşık %25-35’ inde) görülmektedir. Çoğu zaman 40 yaş civarında belirgin olarak büyümeye başlarlar. Miyomlar aşırı büyümeye bağlı diğer organ ve dokulara bası uygulamadıkça, aşırı kanama ve bu kanamaya bağlı ciddi kansızlık yapmadığı sürece, 6 aylık rutin takiplerde hızlı büyüme eğiliminde olmadığı sürece, çoğu zaman tehlikeli sonuçlar oluşturmazlar.
Miyom ya da Myomlar Tespit Edildiğinde Mutlaka Ameliyat Gerekli midir?
Miyomlar çoğu zaman ameliyat gerektirmezler. Ancak hızlı büyüme eğiliminde olan miyomlar, 5 cm’ in üzerindeki miyomlar, çevre doku ve organlara bası uygulayan miyomlar, ciddi vajinal kanama ve kansızlığa neden olan miyomlar ameliyat ile tedavi gerektirebilir.
Miyomlar genellikle idrar akım yollarına bası yaparak böbrek ve idrar problemlerine neden olabildikleri gibi, bağırsaklara bası yaptığı takdirde kabızlık gibi problemlere neden olabilmektedirler. Ayrıca rahim iç kısmında yer alan ve rahim içi duvarına bası yapan miyomlar ciddi vajinal kanamaya neden olabilirler.
Laparoskopik Myomektomi:
Ameliyat gerekliliği duyulan miyomlarda göbekten girilen kameralı bir sistem ile miyomların bulunduğu rahim bölgesine ulaşılarak miyomların çıkarılması işlemine laparoskopik miyomektomi denilmektedir.
Laparoskopik Myomektomi Yöntemine Hekimler Hangi Durumlarda Başvurmaktadır?
- 5 cm’ den daha büyük miyomlarda,
- Miyomların rahim iç tabakasına (Endometriuma) bası yapması ve bunun sonucunda aşırı adet kanamalarının oluştuğu durumlarda,
- Miyomlar kalın bağırsak ve idrar torbasına ya da idrar akım yollarına bası yaptığında, sık idrara çıkma, böbrekte şişlik (Hidronefroz) veya kabızlık gibi problemlere neden oluyorsa,
- 6 aylık düzenli kontroller sonrası miyom, hızlı büyüyor ve sancı yapıyorsa,
- Düşüğe, kısırlığa sebep olup, çocuk sahibi olmaya engel oluyorsa,
Myomu ameliyatla çıkarmak gerekir.
Laparoskopik Miyom Ameliyatı ve Açık Miyom Ameliyatının Farkı Nedir?
Laparoskopik miyom ameliyatında, ameliyat kesisi daha az olduğu için ve operasyondan sonra daha hızlı bir iyileşme gözlenir. Laparoskopik ameliyatta enfeksiyon kapma riski çok aza indirgenmiş olduğundan, açık miyom ameliyatına göre daha çok tercih edilmektedir. Hasta ameliyat sonrası daha kısa sürede normal hayatına dönebilmektedir.
Açık, yani klasik miyom ameliyatında kesi daha büyüktür, iyileşme süresi daha fazla zaman almaktadır. Hastanın normal hayatına dönmesi daha uzun sürmektedir.
Laparoskopik Myom Ameliyatının Ne Gibi Riskleri Vardır?
Laparoskopik miyom ameliyatı da sonuçta ciddi bir ameliyattır. Açık ameliyatta ki risklerle benzer risklere sahiptir.
Laparoskopik Myom Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Laparoskopik miyom ameliyatının avantajları:
- Açık miyom ameliyatına göre daha hızlı iyileşme ve daha çabuk sosyal hayata dönülmesini sağlar.
- Açık miyom ameliyatına göre hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder.
- Laparoskopik ameliyatta, ameliyat kesi boyutu daha küçük olduğu için daha küçük ameliyat izi bırakır, estetik açıdan daha kabul edilebilirdir.
- Laparoskopik ameliyatta daha az enfeksiyon riski vardır.
- Laparoskopi ameliyatta kanama ve fıtık riski daha düşüktür.
- Karın içi yapışık laparoskopik ameliyatlarda daha azdır.
- Laparoskopik ameliyatlarda normal yaşama daha kısa sürede dönülür.
Laparoskopik Miyomektomi Yöntemi ile ameliyat olabilecek hastaların bu alanda deneyimli ve tecrübeli kadın doğum uzmanlarını tercih etmeleri gerekmektedir. Açık ameliyatlarda da olduğu gibi hastanın ameliyat öncesi dönemde tüm gerekli muayene, tetkik ve incelemelerinin yapılarak, operasyona tıbbi bakımdan engel bir durumunun olmaması gerekmektedir.
Laparoskopik Miyomektomi yöntemi ile hangi hastalar ameliyat olamaz?
· Miyom boyutları 9 ya da 10 cm’ in üzerinde ki hastalarda,
· Miyom sayısı 4 adetten fazla olan hastalarda laparoskopik yöntemle miyom ameliyatı genellikle tercih edilmez. Bu hastalar için Laparoskopik Myomektomi yöntemi ile ameliyat olmak sakıncalı olabilir. Yine de bu alanda son sözü Laparoskopik ameliyatlar konusunda deneyimli Kadın Doğum Uzmanlarının söylemesi ve hastayı görüp on