Laparoskopik Histerektomi -Kapalı Yöntemle Rahimin Alınması
Laparoskopik Histerektomi (Kapalı Yöntemle Rahimin Alınması):
Histerektomi tanım olarak rahimin vücut dışına alınma ameliyatıdır. Günümüzde sezaryan dan sonra en sık uygulanan ikinci operasyondur.
Histerektomi ameliyatı abdominal (açık yöntem), vajinal ve laparoskopik (kapalı) yöntemlerle yapılabilmektedir. Vajinal yöntemle rahmin alınmasına uygun olmayan hastalarda, laparoskopik olarak rahim çıkartılması tercih edilmelidir. Açık yöntem diğer yöntemlerin avantajları nedeniyle en son seçenek olarak hastalara sunulmaktadır.
Laparoskopi; genel anestezi altında, kamera sistemi kullanılarak, karın içi organların görüntülenmesi esasına dayanan ve iz bırakmayan bir ameliyat şeklidir. Daha önce ki yıllarda laparoskopi sadece hastalıkların tanısını koymak amacı uygulanırken, günümüzde neredeyse kadın hastalıkları ile ilgili cerrahi gerektiren birçok hastalığın tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Laparoskopik Histerektomi (Kapalı yöntemle rahmin alınması) Nasıl Yapılır?
Laparoskopik rahim alınması ameliyatında genellikle göbekten yarım cm’ lik bir kesi yapılır. Bu kesiden özel bir iğne yardımı ile karın içerisi karbondioksit gazı ile doldurulur. Karın içerisi yeterince karbondioksit gazı ile dolduğunda, göbekteki yarım cm’ lik kesiden ilerletilen, trokar adı verilen, özel bir boru karın içerisine yerleştirilir. Trokar, görüntülemeyi sağlayan kamera düzeneğinin karın içi bölgesine doğru ilerletilmesine olanak sağlar. Böylelikle ameliyatı yapacak olan cerrah kamera sistemi ile karın içi organlarını monitörde görebilmektedir. Cerrah kasıktan açılan delikler ve bu deliklere yerleştirilen trokarlar sayesinde, ameliyat aletlerini karın içerisine ilerleterek ve de elektriksel enerji kullanarak rahmin alınması ameliyatını (Laparoskopik Histerektomi) gerçekleştirir. Etraf doku, bağ ve damarlardan tamamen ayrılan rahim son olarak, genellikle vajinal yoldan karın dışına alınır.
Laparoskopik Histerektominin (Kapalı yöntemle rahim alınması ameliyatının) avantajları:
- Büyük cilt kesilerine gerek kalmaz,
- Ameliyat esnasında çok daha iyi görüntüleme sağlar,
- Çok daha az kan kaybı olur,
- Çok daha az ağrı olur ve daha az ilaç tedavisi gerektirir,
- Ameliyat esnasında ve ameliyat sonrasında çok daha az komplikasyona neden olur,
- Çok daha az yara izi bırakır ve estetik açıdan daha kabul edilebilirdir,
- Hastane yatış süresi daha kısadır,
- Hasta daha kısa sürede işine ve sosyal hayata dönebilir,
- Maliyeti daha düşüktür.
Histerektomi ameliyatı en sık hangi durumlarda uygulanır?
- Anormal rahim kanamaları,
- Miyomlar,
- Endometriozis,
- Rahim sarkmaları,
- Rahim duvarının anormal kalınlaşması (endometrial hiperplaziler),
- Karın içi yapışıklık ve enfeksiyonlar ile cerrahi olarak çıkartılabilecek kanserlerde uygulanmaktadır.
Sonuç olarak deneyimli cerrahlar tarafından uygulanan laparoskopik histerektomi, hem hasta hem de cerrah için güvenli, konforlu ve avantajlı bir operasyondur. Komplikasyon oranları çok düşüktür.
- Miyomektomi (myomun çıkartılması) esnasında tıbbi gereklilik olursa rahim tamamen laparoskopik olarak çıkartılabilir (histerektomi).
- Rahim ağzının (serviks) erken kanserlerinde laparoskopik histerektomi yapılabilir.
- Rahim içi dokusunun (endometrium) ilaçla durdurulamayan kanamalarında, atipik hiperplazi veya kanserlerinde histerektomi (Rahmin alınması) ve gerektiğinde kanser vakalarında lenfadenektomi (lenf bezlerinin çıkartılması ) laparoskopik olarak yapılabilir.