Klomenin Tüp Bebek Tedavisinde Etkisi
Klomenin tüp bebek tedavisinde ki etkisi:
Tüm dünyada kısırlık yani infertilite tedavilerinde ilk basamak tedavi ilacı olarak kullanılan klomen (kimyasal ismi clomiphen citrat) tüp bebek tedavilerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde Klomen, Gonophene, Serophene kimayasal isimleri ile eczanelerde bulunmaktadır. 1960 yılından bu yana tüm dünyada infertilite tedavilerinde kullanılmaktadır. Klomen doktor kontrolü altında kullanılması gereken bir ilaçtır. Tüp bebek doktorunuz tarafından belirlenen, sizin yumurtalık rezervinize uygun dozda, ultrasonografi ile yumurtalıklarda folliküler gelişim takip edilerek kullanılmalıdır. Kontrolsüz ve kişiye uygun olmayan dozlarda kullanıldığında yumurtalıkların aşırı uyarılmasına bağlı OHSS gelişmesine ve yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olabilmektedir.
Klomenin etki mekanizması nasıldır?
Klomen uygun dozlarda kullanıldığında anti-östrojenik etki göstererek yumurtalıklarda follikül gelişiminin artmasını ve yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlayabilmektedir. Yumurtalıklarda gelişmeyi, beyinde hipotalamusta yer alan östrojen reseptörlerine bağlanarak sağlar. Böylece vücudun kendi ürettiği FSH hormon seviyesini arttırarak yumurtalıklarda gelişimi arttırır. Klomen kısırlık problemi olan hastalarda en çok polikistik overi olan hastalarda, diğer yumurtlama bozukluğu olan hastalarda ve sebebi açıklanamayan kısırlıklarda kullanılmaktadır.
6 aylık süre boyunca klomen kullanan hastalarda yaklaşık % 80 oranında yumurtlama sağlanabilmektedir. Tüp bebek tedavilerinde yaklaşık 5 gün süre ile klomen kullanımı özellikle yumurtalık rezervi düşük hastalarda elde edilecek yumurta sayısını arttırabilmektedir.
Klomen kullanımı düşük riskini arttırmaz.
Klomifen Sitrat (Klomen, Gonophene, Serophene) hangi hasta grubunda kullanılmamalıdır:
-Sebebi bilinmeyen vajinal kanama durumlarında,
- Gebe kadınlarda
-Aktif karaciğer hastalığı olan hastalarda
-Memede herhangi bir kanser riski taşıyan lezyon olduğu durumlarda kulanılmamalıdır.
Klomen kullanımı nasıl olmalıdır?
Klomen kullanım dozu anne adayının yaşı, kısırlık nedeni, yumurtalık rezervi, kişinin boy ve kilo gibi fiziksel özellikleri, hormon test sonuçları dikkate alınarak belirlenmelidir. Her tedavi başlangıcından önce mutlaka jinekolojik muayene ile kist olup olmadığı değerlendirilmeli ve hormon testlerinde anormal bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Genellikle tedaviye adetin 2 ya da 3. günü başlanıp, 5 gün süre ile kullanılır. 5 günlük kulanım sonrasında ultrasonografi ile yumurtalıklarda ki folliküler gelişim değerlendirilir. Yumurtlamayı uyarıcı (Ovulasyon indüksiyonu) tedavilerinde takip eden günlerde seri ultrasonografi kontrolleri ile folliküller belirli bir büyüklüğe ulaşana kadar takip edilir. İstenilen büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi (HCG) yapılır. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra erkeğin sperm değerlerine uygun olarak ya gün aşırı normal cinsel ilişki önerilir ya da aşılama uygulanır.
Klomenin olası yan etkileri nelerdir:
- Yumurtalıların aşırı büyümesi ( OHSS) ve karında sıvı toplanması
- Kasıklarda ağrı
- Saçlarda dökülme
- Görme problemleri
- Bulantı, kusma
- Gövdede kızarıklık
- Ateş basmaları