Hidrosalpinkste -Hidrotuba Sıvı dolu tüp Tüp şişmesi- Laparoskopik Tedavi
Hidrosalpinkste (Hidrotuba, Sıvı dolu tüp, Tüp şişmesi) Laparoskopik Tedavi:
Tüpler, rahim içi (Endometrial Kavite) ve yumurtalıkları birbirine bağlayan esnek yapıda, ince bir boru şeklinde yapılardır. Tüplerin karın içinde, yumurtalığa bakan ucu tıkandığında o tüpün içinde sıvı birikerek tüp kistik bir hal alır, bu duruma tüp şişmesi, hidrotuba ya da hidrosalpinks denmektedir. Doğal yollardan oluşan gebeliklerde yumurta ve sperm tüplerde karşılaşır ve döllenme tüplerde gerçekleşir. Embriyonun hayatının ilk 3-5 günü tüplerde geçmektedir. Embriyo 5. günden sonra rahim içi boşluğa gelerek, rahim iç duvarına tutunur. Tüplerin uç kısmı kapalı olduğunda yumurta ile sperm buluşamaz, o tüpün ve yumurtalığın olduğu taraftan gebelik elde edilemez. Tıkalı olan tüpte hidrosalpinks (Hidrotuba, Tüp şişmesi) varsa, sağlıklı olan diğer tüp aracılığı ile oluşacak gebelik de hidrosalpinksli tüpten gelen toksik tüp sıvısının rahim içine akması nedeni ile engellenmiş olur. Hidrosalpinks durumunda embriyonun rahim duvarına tutunmasını engelleyen bir diğer önemli neden; içi sıvı dolu tüpten rahim içine doğru gerçekleşen toksik sıvı akıntısı nedeni ile embriyonun rahim iç duvarına tutunamaması ve düşük olayının gerçekleşmesidir. Bu akıntı embriyonun rahimden aşağı doğru itilmesine neden olur. Hidrosalpinks durumunda laparoskopik yöntemle tüpün çıkarılması gerekmektedir. Hidrosalpinks durumunda, laparoskopik yöntemle sorunlu tüp çıkarılmadığı takdirde kendiliğinden gebelik olamayacağı gibi tüp bebek tedavisinde de başarı elde edilememektedir. Tüp bebek tedavisinden önce hidrosalpinks varsa mutlaka laparoskopik yöntemle çıkarılmalı ve ardından tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır.
Hidrosalpinks hamile kalmaya engel midir?
Hidrosalpinkste tıkalı, şişmiş olan tüpün kendisi normal fonksiyonunu yapmadığı gibi diğer tüp ile doğal yollardan oluşacak gebeliği veya tüp bebek ile oluşacak gebeliği de engelleyebilmektedir. Ayrıca normal fonksiyon göremeyen bu tüpte dış gebelik gelişme oranı daha yüksektir. İdeal olan tedavi; sorunlu olan bu tüplerin enfeksiyon kaynağı olup ilerde apse oluşumuna zemin hazırlayabileceği için laparaskopik olarak çıkarılmasıdır. Gebelik arzusu olmayan kadınlarda böyle sorunlu tüplerin çıkarılması gerekmektedir.
Hidrosalpinks Durumunda Tüpler Kapatılmalı mı? Cerrahi olarak Çıkarılmalı mı?
Hidrosalpinks olan tüpler çıkarılırken tüpler ile yumurtalık arasında bulunan damarların kesilmesi sonucu az da olsa yumurtalıklar olumsuz etkilenebilmektedir. Özellikle yumurtalık rezervi sınırda olan ve tüp yumurtalık arasında ciddi yapışıklıklar nedeniyle sorunlu tüpün çıkarılması esnasında yumurtalıkta hasar oluşma ihtimali varsa, sorunlu tüpün rahim boşluğu ile ilişkisinin kesilmesi (kornual blokaj; rahime yakın kısmından kapatma, tubal ligasyon) günümüzde tüp bebek tedavisi öncesi uygulanan ve başarı oranlarını artıran bir yöntemdir. Böylece kendisi fonksiyon görmeyen şişmiş tüpün rahme diğer yollarla yerleşebilecek olan gebeliğe engel oluşturmaması amaçlanır.
Hidrosalpinks Durumunda İlaçlı Rahim Filmi (HSG, Histerosalpingografi) Çekmek Sakıncalı mıdır?
Günümüzde ultrasonografi ile tanısı kolaylıkla konulabilen ileri derecede hidrosalpinks durumlarında HSG çekilmesi ciddi peritonit (karın iç zarının iltihabı) tablosuna neden olabileceğinden, bu olgularda direkt olarak laparoskopi ameliyatı uygulanmaktadır.
Hidrosalpinks Tüp Bebek Tedavisinde Şansımızı Azaltır mı?
Belirgin hidrosalpinkslerin tanısı ultrasonografi ile rahatlıkla konulabilmektedir. Hidrosalpinks saptanan anne adayları tüp bebek tedavisinden önce mutlaka laparoskopi ile ameliyat edilirler. Laparoskopik ameliyatta tüplerde ki yapışıklık durumuna göre ya tüp tamamen cerrahi olarak alınıp çıkarılır ya da rahime yakın kısımdan tüp kapatılarak; şiş ve içi toksik sıvı dolu sorunlu tüp ile rahmin bağlantısı kesilir. Hidrosalpinks durumlarında uygulanan bu laparoskopik cerrahiler sonrasında tüp bebek anne adaylarında gebelik oranları belirgin olarak artmıştır.