WhatsApp Destek

Embriyo Transferi

Paylaş

Embriyo Transferi

Transfer aşamasına gelmiş embriyolar yumurta toplama işlemini takip eden 2. ila 6. gün arasında ince ve yumuşak bir katater yardımı ile ultrasonografi eşliğinde rahime transfer edilir. Embriyo transfer işlemi ağrılı bir işlem değildir, anestezi gerektirmez. Rutin uygulamalarda transfer 2.-3.-5. günde yapılmaktadır. Ancak, pre-implantasyon genetik tanı yapılanlarda transfer 4. veya 5. günde, blastokist transferi yapılacaklarda ise 5.-6. günde yapılmaktadır. Transfer edilecek embriyoların seçimi çok önemlidir. Gelişim evresine uygun bölünmesini yapmış en kaliteli embriyolar seçilmektedir.

Transfer edilecek embriyo sayısı 1-2 arasında değişmektedir. Embriyo sayısı belirlenirken kadının yaşı, embriyoların kalitesi ve daha önceki IVF denemeleri göz önünde bulundurulur. Türkiye’ de ki ilgili yönetmeliğe göre 35 yaşın altında ilk iki tüp bebek tedavisinde 1 adet, sonrasında en fazla 2 adet embriyo transfer edilebilir. 35 Yaş ve üstünde ise geçmiş IVF denemelerine bakılmaksızın en fazla 2 adet embriyo transfer edilebilir.

Embriyo transferinden önce hasta detaylı bir şekilde muayene edilmiş olmalıdır. Bu muayenede rahim ağzı kanalı özellikleri hasta dosyasına not edilmelidir. Embriyo transferinde özel üretilmiş, yumuşak ve esnek katater kullanılır. Embriyo transferi ultrasonografi eşliğinde yapılmaktadır. Ultrasonografi eşliğinde yapılmasının avantajı, kataterin daha rahat yerleştirilmesi ve embriyoların rahim içerisinde nereye konulduğunun tam olarak izlenebilmesidir.

Hasta jinekolojik masada, jinekolojik muayene olacakmış gibi hazırlanır. Vajene spekulum yerleştirilerek rahim ağzı ortaya çıkarılmaktadır. Vajen ve rahim kanalı steril serum veya özel sıvılar ile temizlenir. Ultrasonografi ekranından izlenirken katater ile rahim ağzından ve kanalından geçilerek rahim boşluğuna ulaşılmaktadır. Bir enjektör yardımıyla embriyolar endometriumun en uygun bölgesine bırakılır. Transfer işlemi yapılırken rahimde kasılmalara, kanamaya veya travmaya yol açacak müdahalelerden kaçınılmalı, katater rahim boşluğunda çok fazla ilerletilmemelidir.

Transfer işlemi tamamlandıktan sonra embriyolog tarafından katater kontrol edilmektedir. Bu şekilde embriyoların verildiğinden emin olunmaktadır.

Transfer işleminden sonra hasta 1-2 saat istirahat ettikten sonra evine gönderilmektedir. İstirahat süresinin uzatılması gebelik şansını arttırmamaktadır. Tüp bebek tedavilerinde gebeliğe ulaşmadaki en son basamak Embriyo Transfer işlemidir. Bundan sonraki aşamada hasta gebelik testine kadar olan 12-14 günlük süreyi beklemektedir. Bu süre içinde hastanın normal günlük hayatını sürdürebileceği anlatılmaktadır. Cinsel ilişki yasaklanmakta, aşırı yorgunluk ve sportif aktivitelerde bulunulmamalıdır.




KVKK
KVKK QR Kod